KONFERENCIJA 2021.
5. međunarodna konferencija ''Izazovi današnjice''

O konferenciji

Konferencija „Izazovi današnjice“ se bavi problematikom digitalne transformacije današnjice, i to zbog sljedećih razloga:

 • značaja kojeg donosi digitalna transformacija u neposrednoj sadašnjosti, novih tehnologija koje nosi, inovacija i brzina promjena;
 • implementacije digitalnih tehnologija u sva područja poslovanja te potencijala izgradnje održive veze i boljeg razumijevanja potreba klijenata;
 • otkrivanja novih mogućnosti u poslovanju koristeći se inovacijama i tehnologijom;
 • novih trendova kojeg donosi digitalizacija u turizmu i gastronomiji;
 • uloge digitalne transformacije na okoliš i održivi razvoj kroz inovacije;
 • dostupnost informacijama;
 • ljudski potencijali kao ključ prilagodbe na digitalnu transformaciju.
vus konferencija 8

Ciljevi konferencije:

 • Promovirati rješavanje izazova digitalne transformacije kroz interdisciplinarni pristup,
 • inaugurirati nove modele i spoznaje digitalnog doba te
 • povezati, razmijeniti iskustva i osnažiti suradnju znanstvenika/istraživača i gospodarske zajednice.

Kome je konferencija namijenjena?

Dio smo digitalne transformacije današnjice te želimo da se u Konferenciju uključi što više stručnjaka iz različitih područja kako bismo mogli na različite načine sagledati ovaj važan izazov sadašnjosti koji zahtjeva temeljitu analizu i uključivanje svih zainteresiranih strana.

Zašto doći na konferenciju?

Smatramo da će konferencija ponuditi odgovore na bitna pitanja o izazovima digitalne transformacije današnjice.

vus konferencija 20

Zaključci 5. međunarodne konferencije „Izazovi današnjice“

5. međunarodna znanstvena i stručna konferencija „Izazovi današnjice“ održala se u Šibeniku od 07. do 09. listopada 2021. godine u prostorijama Veleučilišta u Šibeniku i Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut kao nastavak na prethodne četiri konferencije održane 2013., 2015., 2017. i 2019. godine.
Cilj konferencije bio je okupiti eksperte koji se u svojim stručnim i znanstvenim istraživanjima bave pitanjima digitalne transformacije društva i poslovanja te različita područja profesionalnog i javnog života kako bi zajedničkim radom tijekom konferencije došli do odgovora na ovaj izazov današnjice.
Digitalna transformacija ima velik utjecaj na razvoj gospodarstva čime ona postaje izazov, ali i prilika za jačanje konkurentnosti gospodarskih subjekata. Digitalna transformacija obuhvaća ne samo uvođenje nove tehnologije u poslovanje, već i čovjeka koji tu tehnologiju koristi te je u neprestanoj interakciji sa svim dionicima u poslovnom procesu. Stoga je naglasak ovogodišnje konferencije bio usmjeren na pravni okvir tehnološki naprednog poslovanja, implementaciju digitalnih vještina, investicije te izazove tehnologija koje podupiru digitalnu transformaciju.
Na konferenciji je predstavljeno 57 radova na hrvatskom i engleskom jeziku. Autori su obrađivali teme iz različitih perspektiva društvenih pojava, procesa, načina upravljanja i drugih teorijskih i praktičnih situacija u danim okolnostima.

Prezentacija radova je bila podijeljena u pet sesija: Računovodstvo i financije; Digitalizacija i suvremeni hrvatski pravni sustav; Strani jezici, mediji i društvo; Gastronomija i turizam; Tehnologija i inovacije; Marketing i menadžment.

Autori su predstavili radove iz različitih područja s naglaskom na izazove koje susrećemo u današnjem društvu i tehnologiju čijom upotrebom nastojimo riješiti izazove današnjice. Također, na konferenciji je predstavljen velik broj radova koji se bave problematikom utjecaja COVID-19 pandemije na društvo te značaja tehnologije u izazovnim vremenima.

Na sesiji Računovodstvo i financije, autori su izložili radove nekih od aktualnih problema i izazova s ekonomskog aspekta te utjecaj digitalne transformacije na buduću ekonomiju društva.
Problematika osuvremenjivanja pravnog sustava kroz uvođenje novih tehnologija u vidu efikasnije pravne države te javne administracije je izložena na sesiji Digitalizacija i suvremeni hrvatski pravni sustav.

 

 • Novi digitalni mediji dominiraju javnim prostorom više no ikad te njihov utjecaj na društvo postaje sve značajniji, stoga su autori na sesiji Strani jezici, mediji i društvo ukazali na izazove koje susrećemo u današnjem digitalnom okruženju.

  Na sesiji Gastronomija i turizam su predstavljena istraživanja vezana za razvoj pametnog turizma, gastronomsku te ukupnu turističku ponudu koja su od velikog značaja za turističku zemlju poput Hrvatske.

  Na posljednjoj sesiji Tehnologija i inovacije, autori su ukazali na značaj primjene digitalnih tehnologija u procesu obrazovanja, predstavljena su moderna tehnološka rješenja u području integrirane mobilnosti, prikazana su aktualna rješenja za učinkovitije upravljanje gradom kroz proces digitalizacije te su predstavljena razna programska rješenja i alati koji se koriste u sustavu obrazovanja i u razvojne svrhe.

Zaključci doneseni na konferenciji su:

 • strateško upravljanje i digitalizacija gradova uvelike doprinosi velikim uštedama u proračunu i brzini obavljanja procesa;
 • digitalizacija javne uprave u vidu učinkovitijeg javnog servisa predstavlja nužnost za budući razvoj pojedine države;
 • važnost upotrebe digitalnih tehnologija u doba velikih globalnih kriza poput COVID-19 pandemije;
 • promocija turizma, atraktivnost turističke ponude te jačanje hotelske industrije od velikog su značaja za Republiku Hrvatsku;
 • današnji obrazovni sustav je nezamisliv bez upotrebe modernih digitalnih tehnologija te je nužno staviti fokus na stjecanje znanja i vještina iz područja informacijskih tehnologija;
 • digitalna transformacija se događa sada, nezaustavljiva je i brza te dovodi nove izazove i prilike za poslovanje i društvo općenito, stoga je potrebno prilagoditi se i iskoristiti mogućnosti koje nudi.

Registriraj se!

Rezerviraj svoje mjesto!

5. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

IZAZOVI DANAŠNJICE - ŠIBENIK

Veleučilište u Šibeniku:

Trg Andrije Hebranga 11

22000 Šibenik

Telefon: +385 99 582 6791

E-mail: info@konferencija-vus.hr

Copyright © 5. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA - IZAZOVI DANAŠNJICE